Foto's verkopen in 5 stappen

Foto's verkopen via Oypo bespaart jou als fotograaf veel tijd. We beschrijven in 5 stappen hoe je aan de slag kunt gaan met jouw eigen online fotowinkel. 

1. Bepaal prijzen en instellingen

De ene opdracht is de andere niet; maak verschillende prijs- en productlijsten

Bepaal per doelgroep je verkoopprofiel. Maak je bijvoorbeeld naast schoolfoto’s ook portretfoto’s en huwelijksreportages, dan kun je daaraan verschillende prijzen en producten koppelen.

Voorbeelden van een aantal instellingen:

  • De fotoproducten en formaten je aanbiedt
  • De prijs per product
  • Wie de verzendkosten voor zijn rekening neemt
  • Of er wel of geen watermerk op de foto verschijnt in de bestelmodule
  • Of en tegen welke prijs je downloads wilt aanbieden en in welke kwaliteit

2. Foto's uploaden

Het uploaden van foto’s kan eenvoudig op de verschillende manieren:

  • Via de webuploader via je eigen account op de Oypo website, met name geschikt voor kleinere hoeveelheden foto’s.
  • Via FTP
  • Met de Adobe Lightroom plugin
  • Via Dropbox (alleen beschikbaar voor PRO)

3. Fotomappen beheren

Binnen je account kun je per fotomap zaken als titel, omschrijving en rubriek beheren. Daarnaast kun je fotomappen samenvoegen of verplaatsen. Ook het wachtwoord en de eventuele verloopdatum bewerk je in ‘mapbeheer’. Omdat je waarschijnlijk meerdere prijsstellingen hanteert, leg je deze vast in verkoopprofielen. Na het uploaden van een map koppel je deze aan het gewenste verkoopprofiel. Met een verkoopprofiel bepaal je onder andere welke fotoproducten je wilt verkopen en tegen welke prijs.

Bij iedere fotomap staat ook het webadres waarmee je klanten de betreffende map rechtstreeks kunnen bereiken. Deze kun je bijvoorbeeld op internet of in een mailing vermelden ter promotie. Je kunt fotomappen afschermen met een wachtwoord.

4. Verwijs klanten naar je eigen website of naar je Oypo site

Het is eenvoudig om met Oypo in je eigen website te integreren. Met Oypo-PRO is het zelfs mogelijk de bestellingen met jouw eigen (bedrijfs-)naam en logo te verzenden.

Klanten kunnen jouw foto’s ook bestellen via https://jouwnaam.oypo.nl en https://www.oypo.nl/jouwnaam. Het is belangrijk om klanten goed te informeren over waar ze de foto’s kunnen bestellen.

Schoolfotografie
Met Oypo-PRO genereer je als schoolfotograaf eenvoudig inlogkaartjes met daarop een inlogcode en wachtwoord voor iedere leerling. Het is aan te raden de school vooraf te informeren over praktische zaken rondom de fotosessie en de online bestelmogelijkheden. De school kan deze informatie dan in hun communicatie richting de ouders opnemen.

Portretfotografie
Tijdens de portretsessie kun je alvast het internetadres doorgeven waarop de foto’s later zijn te bestellen. Via de mail kun je de klant vervolgens informeren wanneer de foto’s online staan en eventuele inloggegevens verstrekken.

Sport- en evenementenfotografie
Als het mogelijk is, kun je tijdens een evenement de gefotografeerde meteen een visitekaartje of flyer geven met daarop de website waarop men de foto’s kan bestellen. Bij sportfotografie is dat lastiger. In dat geval kun je vragen of de vereniging of het evenement op de website een link plaatst naar jouw website.

Lees ook onze whitepapers voor meer informatie:

Whitepaper sport- en eventfotografie

Whitepaper schoolfotografie

Tip!

Breng je foto’s onder de aandacht via je eigen website, via de website van een evenement of vereniging, een nieuwsbrief of via social media. Wil je daar graag het Oypo-logo bij gebruiken, klik dan op de onderstaande knop.

5. Jij geniet, Oypo doet de rest

Je kunt je vanaf nu weer richten op nieuwe opdrachten. De rest van de orderafhandeling gaat namelijk volledig via Oypo. Wij zorgen voor de verwerking en de levering van de bestellingen. In je account, of via de app, kun je zien hoeveel omzet en winst je opbouwt. Bij een tegoed onder de 100 euro betalen we maximaal eenmaal per maand uit, is het tegoed boven de 100 euro dan kan dat zo vaak je wilt.